1. Familieretshuset
Kan I ikke blive enige om forældremyndighed, bopæl og samvær, skal der startes en sag i Familieretshuset, hvor bestræbelserne vil være at finde en løsning. Lykkes det ikke, vil sagen kunne bringes for retten.
2. Bopæl og samvær
Efter skilsmissen skal der tages stilling til, hvor barnet/børnene fremover skal have bopæl og omfanget af samværet med den anden forældre. Det er en god idé ikke at flytte fra det fælles hjem, førend der er indgået en skriftlig aftale om, hvem der skal være bopælsforældre for barnet/børnene. Det er vigtigt at tænke langsigtet og ikke indgå forhastede beslutninger. Sørg for ikke at indgå aftaler om omfanget af samvær, førend grundlaget for aftalen er på plads- Midlertidige aftaler om bopæl og samvær, som indgås indtil der er truffet endelig dom ved domstolen eller afgørelse i Familieretshuset, kan have stor betydning for resultatet af dommen/afgørelsen.
3. Udgangspunktet er fælles forældremyndighed
Efter en separation eller skilsmisse vil der som udgangspunkt fortsat være fælles forældremyndighed over jeres børn. Fælles forældremyndighed betyder, at i sammen skal varetage barnets behov ved at samarbejde om beslutninger og vigtige valg i barnets liv. Herunder kan du se hvilke beslutninger i skal være enige om ved fælles forældremyndighed.
4. Forstå de rettigheder du har som forældremyndighedsindehaver, bopæls- eller samværsforældre
- Værgemål
- Væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb
- Skolevalg, videreuddannelse
- Skolefritidsordning
- Risikobetonet fritidsaktivitet
- Flytning udenlands, herunder flytning til Grønland og Færøerne
- Navnevalg
- Religiøse forhold
- Pas
- Direkte daglig omsorg
- Daginstitution
- Fritidsaktiviteter
- Flytning indenlands
- Skolepsykolog
- Børnesagkyndig rådgivning
- Afgørelser, der relaterer sig til samvær – direkte omsorg
- Fritidsaktiviteter